Partea a 3-a
Năvodul
Prietene, chiar dacă vei uita tot ce vorbim noi acum (pentru că, și uitarea e scrisă în legile pământului!), să nu uiți un lucru absolut adevărat: cine își pune nădejdea numai în viața asta, este cel mai nefericit! Asta este logica principală a vieții noastre și motivația noastră de a crede în valorile absolutului, pentru că astea rămân nealterate de timp!
Viața de azi este pentru noi malul de pe care privim spre cea de mâine. Dăm ziua de astăzi de o clipă, pentru ziua de mâine de-o veșnicie. Asta-i logica credința noastre!
Eel fish: Vezi, ți-am spus eu că v-ați pierdut logica. Valorile astea absolute, în care credeți voi, sunt aeriene și te constrâng la o viziune depășită de realitate și neconformă cu nici un standard logic.
În plus, nu aveți o cauza realistă și nu știți să visați, în nici intr-un caz în culori! Iar dacă, totuși, visați, o faceți în alb și negru!
Longfish: Vorbind despre încrederea asta a voastră, eu cred ca voi sunteți cam încrezuți. Vorbești de parcă ați fi selectați și puși de o parte, aleși pentru apa din rouă.
1Salmon: Nu suntem încrezuți, frate Longfish, ci doar încrezători. Chiar cred că mai sunt și alții ca noi, alți pești de peste mări și țări, de la răsarit și de la apus. Ei, asemenea nouă, nu și-au părăsit locurile iar libertatea de alegere și-au pus-o în slujba binelui altruist și a frumosului autentic, dar și a păstrării identității de pește. Și, în plus, ei nu și-au făcut din apa asta un culcuș lipsit de griji. Ba mai mult, au curs în ei sau din ei izvoare de lacrimi curate, vărsate în valuri pentru aceste adevarurile absolute, pe care ei nu le-au diluat în apa de suprafață.
Eel fish: Bine au zis frații mei. Ați rămas niște pești fanteziști, fără perspectivă și cu un viitor incert. Nu aveți o motivație reală de a trăi adevărat și de aceea nu sunteți luptători pentru idealuri realiste. Sunteți niste peștișori cuminți, numai buni de mâncat. Niște pești fără personalitate, care nu fac valuri, care nu se fac auziți și care nu ridică capul deasupra celorlalti. Monotoni, insipizi, incolori și inodori! Așa sunt și apele în care vă scăldați! În plus, argumentele voastre sunt apă de ploaie. Nici apa sfințită nu v-ar ajuta!
1Salmon: Ei, prietene Eel fish, ce știi tu despre cele sfinte!
Voi alegeți să ieșiți afară din rânduri, doar de dragul de a fi “out of box”, de a fi altfel. Dar o faceți pe orizontală și la nivelul exterior. Și noi suntem ”out of box” în felul nostru și, precum bine ai spus, suntem chemați să ieșim afară din aceasta mare amăgire. Doar că, noi ne dorim să o facem atât pe vertical, spre cer, cât și în adâncimea sufletului nostru.
2Salmon: Da, într-adevăr formăm adunarea celor chemați afară și suntem puțini la număr. Dar, nu ne dorim să ieșim în afara a ceea ce ne definește ca pești. Însă, ne dorim să ieșim din lumea care, după logica voastră, crede că peștele a fost făcut înaintea apei. Mulți dintre voi vă târâți prin ape tulburi, zicând și crezând că trăiți în roz. Voi, după umila mea părerea, sunteți cu capul în nori și aveți o identitate în coadă de pește, din păcate și spre nefericirea voastră.
Voi vă lungiți pe din afară, noi ne adâncim pe dinauntru. Spre deosebire de voi, noi ne dorim să plonjăm în nebănuitul nostru tezaur sufletesc și să-l dezvoltăm. În timp ce voi vă risipiți în fantezii păgubitoare atât potențialul moștenirii cât și timpul dat vouă.
Longfish: Ei, Somonule, ce știi tu despre potențialul imens al speciei peștilor și despre diversitatea dată de pământ și apă. Tu știi doar lucruri tranșante, radicale, de genul ori pământ, ori apă. Dar, știi tu ceva despre combinația dintre pământ și apă, pe care noi am descoperit-o?
Un amestec foarte interesant, despre care tu nici măcar nu vrei să ai știință, dar care ne-a ajutat să decoperim un adevăr, acela că, decât să te zbați ca peștele pe uscat în apă, mai bine înveți să mergi pe uscat. Asta așa, ca să te simți ca-n apele tale și pe pământ. Mie mi se pare logic!
Oamenii îl numesc noroi, mlaștină. Dar, este așa de cool să-l simți pe piele! De aceea, solzii îi simțim ca pe ceva în plus, care ne limitează. Nu se compară cu nimic senzațiile noi pe care le ai, atunci când aluneci ca pe derdeluș pe aluatul acesta straniu, obținut din combinația apă – pământ.
Știi tu ce simți când bați cu pasul uscatul? Și, ce interesant este să simți că poți respira și altfel, să simți altfel razele de soare, altfel frigul și căldura, să mănânci altfel și altceva… Iar despre sex, ce să mai vorbim! Chiar și lupta dintre noi pare mai interesantă și are motivații noi. Ei, ce zici de-asta?
Aceste noi experiențe și multe altele, pe “calea lată” cum o numești tu, nu le poți avea decât dacă ieși din limitele tale.
Tu te uiți în larg, dar a pagubă, așteptând ziua de mâine de ani întregi. Dar noi trăim prezentul. Și asta e ceva sigur! Și o facem cu o încredere fără limite, a cărei valoare este confirmată de realitate.
Mudskipper: În schimb, credința voastră este o creație a minții voastre, o “frumoasă” poezie. Totul-i plăsmuire, din păcate și, mai ales, spre paguba voastră!
2Salmon: Ai spus că eu am creat ceva. Da, poezia este rodul unei creații. Unul dintre cele mai frumoase lucruri este capacitatea de a crea. Prin creație poţi face salturi pe aceeiași lungime de undă cu Cel ce a creat pământul, apa și cerul. Dar, ce facem noi este ca și cum am croșeta niște ciucuri pe marginea marii Lui creații. În felul acesta, punem lucrarea Lui de creație în și mai mare valoare.
Ce ți-am spus eu nu este o poezie, o plăsmuire, chiar dacă adevărul cuvintelor mele surprinde o realitate minunată, greu de închipuit pentru cei care nu cred în ea, chiar împotriva atât de multor dovezi. Da, creația ne definește și este evidentă, așa cum evident este aerul pentru viață. Da, creaţia pentru noi este ca o pânză freatică care ne îmbie, în primul rând, la cunoașterea Celui ce a creat această viaţă.
Pentru noi, aceea „evoluție”, cum o numiți voi, sau aceea „redefinire”, a naturii voastre ca ființe create este ca și când ați vrea să umblați cu șurubelnița prin apă ca să reglați atomii de Carbon și Oxigen, dorindu-vă să adăugați sau să scădeți moleculele după bunul plac. Tot „aportul” vostru la diversitate, tot plusul la „diversitate” adus de voi, este o metișizare, o intruziune forțată în obiectul și obiectivul creației. Este un surplus nesemnificativ și lipsit de valoare, pe care Marele Designer în va arunca la “bin”-ul Proiectului Său originar și original, pentru că nu va avea nici măcar valoarea unei note de subsol în Marea Lui Creație.
Și, închei cu acest gând, știința în care mă încred eu este cuprinsă într-un Cuvânt pur și simplu, curat ca o apă de izvor de munte, dar care are în El toată înțelepciunea lumii acesteia, dar și a celei viitoare. De aceea am o încredere fără țărmuri în lucrurile care azi nu se văd, dar care există de ieri și care vor dăinui și după mâinele vostru.
3Salmon: Cu gândul să nu mai lungesc prea mult vorba nici eu, aș vrea să te întreb ceva: știi tu ce este acela năvod? Cel de la care știm pilda cu năvodul este tot Acela care ne învață cum să urcăm spre Marele Izvor, înotând pe contrasensului apei. Tot El este Cel care ne spune cum să înotăm și jos în apele voastre printre peștii răpitori, vulpile de mare, lupi de mare, dar și cum să ne ferim de Marele Rechin.
Tot El ne-a spus să nu tulburăm apele nimănui și, dacă sărim în sus, să o facem doar atunci când punem sări în ajutor.
Cu siguranță că știi ce este acela năvod, pentru că și tu te ferești cât poți de el. Dar, n-ai aflat încă despre pilda aceea cu năvodul, despre care se vorbește tocmai pe pământul pe care tu calci? Se spune că, la sfârșitul vremurilor, un năvod va fi aruncat în mare. El va prinde tot felul de pești. După ce-l va umple, pescarii îl vor scoate la mal, vor ședea jos și vor alege în vase ce este bun și vor arunca afară ce este rău. Știai că există Cineva, o instanță care spune cine și ce este bun sau rău în creaţie?
Longfish: Dar, cine ar putea să fie această Instanță care dă verdictul la bine și rău, dacă nu noi? Sau te pomeneşti că sunteţi voi!
2Salmon: Nu suntem noi cei care împărțim lucrurile sau peștii în buni sau răi. Noi nu putem spune care dintre pești sunt buni sau răi și nici nu putem judeca pe nimeni, înainte de vreme. Când te uiți la pești, în general, cele mai multe dintre specii sunt bune la gust și de dorit, dar lucrurile pot fi văzute diferit din unghiuri diferite.
În fine, acum știți din ce perspectivă vedem noi lucrurile. Tocmai ceea ce facem noi ca fiind bine, și voi nu înțelegeți, aceasta ne face diferiți de toți peștii, inclusiv de cei care stau în apele călduțe de la mal, cu burta la soare, mulțumindu-se cu o apă răsuflată, în care sunt adunate toate gunoaiele de pe versanții munților. Ei sunt cei care se dau în bărci, crezând că sunt pe val și care nu au nici măcar lacrimi de crocodil pentru cei mulți, mici și în lipsuri.
Chiar dacă de-a lungul timpului semințele binelui și a răului au crescut împreună, asemenea neghinei și grâului, confundându-se de multe ori, vine vremea când deosebirile dintre bine și rău vor fi evidente, fără nici un dubiu. Tot atunci se va vedea acea ramura șubredă din cunoaștere, cu tot potențialul ei îndoielnic, numit pe nedrept – știință, cât și păgubitoarea intervenție metișă în creația marelui Creator. Această neghină a cunoașterii, numită impropriu “progres” sau ”evolutie”, va rămane în urma istoriei ca o mimare regretabilă a adevăratului act al creației, chiar dacă astăzi floarea și fructul ei suscită interes.
Fără a mai face multă teorie pe tema “evoluției” voastre de-a lungul timpului, în numele căreia râşcâiţi pragul cunoașterii, spun doar că, tocmai verigile pe care le înghesuiți în ADN-ul creației peștilor, prin consecințele lor nefaste, vor pune în lumină și mai bine ceea ce Marele Designer a spus de la început despre creația Sa, adică, faptul că, așa cum le-a făcut El, erau: “foarte bune”! Asta pentru că a fost totul gândit în termenii unui echilibrul și unei articulații perfect funcționale, a unor forme uimitor de frumoase, a unui mecanism de perpetuare incredibil de bine conceput și a unui sistem de relaționare perfect functional între toate elemente componente care definesc întregul spectru al creației, de pe toată întinderea cerului, uscatului și al apelor.
Credem că lumea, așa cum a fost ea creată dintotdeauna, de o diversitate și frumusețe greu de spus în cuvinte, este rodul unei gândiri inteligente, care a ales cu discernământ din multitudinea de posibilități doar pe acelea care întrunesc standardele de bun și frumos, iar constituția trupurilor este concepută să susțină reproducerea în primul rând, dar și locul și rolul lor în întregul lanț de ecosisteme.
1Salmon: Nouă nu ne este greu de înțeles că Cel care a creat lumea peștilor putea să o facă și altfel. Dacă ar fi considerat ca fiind un lucru bun ca peștii să aibă și picioare și aripi de păsări cu siguranță că ar fi putut face acest lucru. Sau, dacă Își dorea ca păsările să aibă și branhii cu care să poată înota, cu siguranță că nu I-ar fi scăpat acest aspect.
Mai spun doar că, potrivit credinței mele, într-o zi, fie ea și cea de apoi, Marele Creator își va cere drepturile de autor și că, pe deasupra, orice imixtiune, orice metișare în actul Său de creație va intra sub incidența legii. A Legii Lui!
Știu că, interesul vostru este ca într-o zi să aveți pământul sub picioare și întregul luciu al apei să vă fie oglindă. Asta e promisiunea marelui vostru Rechin. Pentru asta bateți din aripi la tot ceea ce vă încântă, sau vă împroptiți pe cea pe care voi numiți pe nedrept ”știință și tehnologie”. Noi recunoaștem și apreciem știința cu tot ce este şi face ea bun, adică acea parte a ei care susține, întreține și se aliniază întru totul Proiectului originar și voinței Marelui Designer.
Pe de alta parte, si noi avem făgăduințele noastre de la Marele Creator pentru ziua de mâine, dar noi ne dorim doar atât: ca, acolo unde este El, să fim și noi! Nimic nu ne dă aripi mai mult, decât dorul de a fi lângă Cel pe care ni L-am dorit și pentru care am mers împotriva valului o viaţă. El numește asta, iubire. Dar noi ştim una şi bună, că numai lângă El este viaţă, numai lângă El vom fi în apele noastre!
În plus, atunci ne vor cădea solzii de pe ochi pe veci. Atunci vom rămâne cu adevărat muți, văzând valurile de bine și ploile de frumusețe cu care El ne va inunda, după cum am nădăjduit noi astăzi. Atunci, vom vedea și Râul cu apa vieții, limpede ca cristalul, așa cum l-am visat noi de aici, de pe pământ în vremurile noastre grele, atunci când urcam munți de speranță și de credinţă și coboram văi adânci de neștiință și de dăruire.
(Wikipedia: Vezi informatii suplimentare reale despre aceste specii de pesti, cât si despre obiceiurile lor interesante)